Tečaj fotografije

U ovom blogu, koji smo nazvali Tečaj fotografije prvenstveno ćemo se baviti savjetima i sitnim trikovima za poboljšanje kvalitete Vaših fotografija.

Gdje fotografi amateri najčešće griješe? Trebaju li vam svi ovi silni megapikseli koji se nude u reklamnim kampanjama? Koliko su mobiteli upotrebljivi za ozbiljnije fotografiranje? Sve to, i još puno više, čitajte na ovim stranicama.

Foto radionica u prostorijama Mense 1.12.2009.

Dragi moji,

Da Vam olakšam stvari, pokazati ću fotke s predavanja i opisati kako se to radi, za one koji nisu bili prisutni.

Rasvjeta br. 1

Koristili smo tri flasha po 600w/s, kineske proizvodnje. Stavili smo glavno svjetlo, beauty dish iliti po hrvatski, lavor koji na sebi ima saču(usmjerivač svjetla, uži snop). To glavno svjetlo osvjetljava modelu lice. Zatim smo na pozadinsko svjetlo stavili veliki soft box(35x140cm.), također s gridom radi kontrole snopa svjetla.

Pozadinsko svjetlo osvjetljava kosu modela, tj. istaknemo modela iz pozadine. I kao treće svjetlo, koristio sam kišobran kojega sam stavio iza sebe, samo da dobijem jednu točkicu odsjaja u očima modela.

f8 1/125 iso100

Rasvjeta br.2

Improvizirani ring light, tatino ruku djelo, što ja nacrtao to tata napravio. Od komada debele šperploče, odrežite krug. Zatim unutrašnji krug odrežite i maknite višak. Odlučite se koliko ćete žarulja postaviti pa prema tome kupite grliće za žarulje te žarulje po želji, watta koliko hoćete. Odlučio sam se za 150w, 10 komada soft light s laganim bijelim premazom.

f5 1/60 iso400

Rasvjeta br.3

Kupio sam tri fluo cijevi, napravio trokut, zaljepio ih s ljepljivom trakom i na taj način napravio triangle-light.

f3.5 1/60 iso400

Rasvjeta br. 4

Bijah primoran od strane voditelja Mense, Vedrana, napraviti Home made rasvjetu koju može svatko uz malo truda i novaca, napraviti. Sinula mi je ideja da od stvari iz kuhinje, stari protvanj, iz blagavaone odšarafio štednu žarulju 9w te aluminijska folija, folija za pečenje i pvc folija za sendviće. Obložio protvanj s alu folijom, stavio štednu žarulju s grlićem i njenom žicom s prekidačem. Prekrio cijeli pleh s masnim papirom za pečenje kao difuzor i sve to omotao pvc folijom da bude kompaktno.

f3.5 1/40 iso1250

Zaključak:

Uključite svoju maštu i bacite se na posao jer imate beskrajno puno mogućnosti u radu s rasvjetom. Pokazao sam samo djelić onoga što se može napraviti.

Za sve nejasnoće i upite, stojim Vam na raspolaganju od 0-24h. samo mi napišite mail na info@vedranpetak.com i odgovaram u što kraćem roku.